Ken uw Fuvo: bekijk een organisatie door een militaire bril

“Lees voor kip konijn” is een gevleugelde uitdrukking binnen Defensie. Daar is men gewend aan veranderende omstandigheden en getraind om daar flexibel mee om te gaan. Dat maakt concepten uit de militaire wereld vaak ook goed toepasbaar binnen andere organisaties. Dit geldt naar mijn idee zeker voor de “functies van militair optreden” die als conceptueel hulpmiddel door commandanten worden gebruikt om capaciteiten en activiteiten van eenheden op elkaar af te stemmen. We zouden dus evengoed algemener van “functies van optreden” kunnen spreken. Afgekort wordt dat Fuvo en als geheugensteuntje heb ik daar onderstaand (weinig militair) figuurtje van getekend:

Samenhang

Dit figuurtje is bedoeld om tot denken aan te zetten. Waaruit bestaat de slagkracht van uw organisatie? En in welke verschillende configuraties kunt u die inzetten? Hoe vertaalt de functie manoeuvre zich in uw geval, is de bescherming in orde, welke verzorging is nodig om het geheel inzetbaar te houden, waar en hoe is de commandovoering belegd en hoe zorgt uw inlichtingen capaciteit voor een helder en gedeeld beeld van de omgeving om zo effectief mogelijk te kunnen zijn? En vervolgens: hoe verhouden de verschillende functies zich tot elkaar? Zijn de functies in balans, zijn er zwakke plekken (focus voor een zelfde soort beschouwing van een tegenstander), is het werkelijk een geheel?

Schaal

Wat voor een organisatie als geheel geldt, geldt ook voor sub-eenheden. Het zicht houden op de omgeving en vertalen van de invloeden van buitenaf naar betekenis en belang voor de organisatie (functie inlichtingen) kan bijvoorbeeld binnen een beleidsafdeling gebeuren. Die beleidsafdeling heeft op zijn beurt ook een eigen Fuvo die in samenhang bekeken kan worden. De slagkracht bestaat nu uit het leveren van beleidstukken. De manoeuvre richt zich op contact met opdrachtgever en informatiebronnen, de bescherming wellicht op voldoende tijd en ruimte om gedegen onderzoek te doen enz.

Aangrijpingspunten

De Fuvo is bedoeld om na te denken over de mogelijkheden van een organisatie: als we dit figuurtje door de wereld laten bewegen, waar moet het dan naar toe? Met welke inzet en op welk moment is daar het grootste effect te bereiken? Behalve een manier om naar de balans ín een organisatie te kijken, is het dus vooral ook bedoeld om op zoek te gaan naar hoe de Fuvo zo goed mogelijk in te richten om in een bepaalde situatie zo effectief mogelijk te zijn.

Nieuwsgierig?

Benieuwd naar hoe uw Fuvo er uit ziet en hoe inlichtingen als functie in uw organisatie kunnen bijdragen aan de slagvaardigheid en bestendigheid (agility) ervan? Ik ook, dus ik praat er graag met u over verder. Neem contact op via jwvanrijn@synergeo.nl of 06-28232962.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top